Ingrijirea tenului cand facem yachting
Specialistii Centrului European de Meteorologie au emis avertizari cu privire la pericolul expunerii la radiatii ultraviolete. Acest lucru este cauzat de diminuarea stratului de ozon, responsabil cu filtrarea a aproximativ doua treimi din radiatiile ultraviolete emise de soare. Deasupra Polului Nord avem un deficit in stratul de ozon, iar Centrul European pentru Prognoze Meteo pe termen mediu a atentionat ca stratul subtire de ozon migreza spre Europa.
Cum te-ar putea afecta pe tine, in timp ce navighezi seren prin ape calme? Incet si sigur. Vara este un anotimp cu caracteristici speciale, deoarece in mod normal soarele emite radiatii de trei ori mai puternice decat iarna. Coroborat cu avertizarile de mai sus, pentru a te bucura pe deplin de experienta navigatului, este momentul sa iei cateva masuri pentru sanatatea pielii tale.
Ingrijirea tenului
Indiferent de sex, este necesara o demachiere zilnica a tenului dimineata si seara. Fie ca folosesti un lapte demachiant sau un gel de curatare pentru a-ti inlatura urmele de sare si transpiratie de pe ten, este necesar sa clatesti temeinic fata si apoi sa o tonifici cu un tonic hidratant, hipoalergenic sau cu o apa termala concentrata.
Apa termala poate fi un bun prieten si pe parcursul zilei, pulverizand-o ori de cate ori simti nevoia.
Pentru protectia UVA, UVB, UVC este necesar sa folosesti o crema contur de ochi cu minim SPF25, o crema de fata cu SPF50 si un balsam de buze cu SPF min.30 (preferabil 50). Daca ai tenul mai gras, atunci in loc de crema poti folosi emulsii cu factorul de protectie recomandat, intrucat sunt mai fluide ca textura si nu incarca tenul.
Persoanele cu pielea si ochii deschisi la culoare trebuie sa foloseasca un factor de protectie mai ridicat, in functie de recomandarile specialistilor si fototip.
Protectia solara se reaplica din ora in ora, inainte si dupa fiecare baie.
Doamnele trebuie sa acorde o atentie si o protectie suplimentara zonelor gatului si decolteului, mai predispuse la o imbatranire cutanata rapida.
Si ochii trebuie protejati de radiatiile ultraviolete, prin folosirea ochelarilor cu lentile ce protejeaza UVA, UVB dar care pastreaza insa o buna vizibilitate de 75-90%. Culoarea lentilelor e preferabil sa fie gri, pentru a nu modifica aproape deloc culorile naturale.
Poate e mult pentru un barbat sa foloseasca toata vara o crema pe fata si tot corpul in mod constant, cand ideea de a naviga e sinonima cu libertatea si relaxarea, dar este un act necesar pentru sanatate.
Precautii la anumite medicamente
Exista o serie de medicamente fotosensibilizante, cum ar fi: tetraciclina, fenotiazina, psoralen, alopurinol, sulfonamida, care trebuie administrate cu precautie si la recomandarea medicului specialist.
Iti doresc o vara frumoasa, in care sa te bucuri pe deplin de experienta navigatului cu un tonus bun si o piele sanatoasa!
Cu drag,